Tudnod kell !

ne gőzölj!fehér

Miért káros az arcgőzölés tisztítás előtt?

Legnagyobb sajnálatomra a kozmetikai gyakorlatban a bőr felpuhításának leggyakoribb módja, – még mind a mai napig – a gőzölés. Annak ellenére, hogy ez a már régről megszokott, rutinos művelet egyértelműen és bizonyítottan káros hatással van a bőrre. Még ha a szakmaiságot nélkülözve, józan paraszti ésszel végiggondoljuk, hogy mit tesz a forró gőz bőrünkkel, a laikusok számára is világossá válik, hogy gyakorlatilag több kárt okoz, mint amennyi előnye van. De kezdjük AZ EGYETLEN ELŐNNYel, amely mellette szólhat(na).

  • A forró gőz, kitágítja a pórusokat.

Ez a hatása azonban CSAK 5-7 PERCIG TART. A bőr barrier (védelmi) funkciója a forró gőzre aktiválódik,  úgy reagál, hogy a pórusok összehúzódnak, és nem is a normális méretüket veszik fel kihűlés után, hanem annál is kisebbre húzódnak össze. Tehát a kozmetikusnak 5-8 perc áll rendelkezésére, hogy az arctisztítást elvégezze, ennyi idő alatt azonban egy, legfeljebb két területig (orr, homlok) jut el.  A kihűlést követően a pórusok összehúzódását általában a vendég is érzékeli, hiszen az 5-8 perc leteltével, jóval fájdalmasabbá válik a „nyomkodás”. Ennek a néhány percnek azonban súlyos ára van. Vizsgáljuk meg, milyen KÁROS HATÁSAI vannak még a forró gőznek!

  • A gőz FELÁZTATJA A HÁMRÉTEG felső rétegét, a sejtek közötti kohéziós erő gyengül, így a bőr SÉRÜLÉKENYEBBÉ VÁLIK, LEHÁMLIK
  • További hátránya, hogy a bőr KIPIROSODIK, ÖDÉMÁSODIK, a tisztítás után a vendég külső megjelenése még napokig rosszabb lehet, mint a tisztítás előtt volt. Mindez elkerülhető, ha a felpuhítás korszerűbb, kíméletesebb módját választjuk.
  • Kozmetikai alapelv, hogy ÉRZÉKENY, ROZÁCEÁRA HAJLAMOS BŐRÖKET TILOS SZÉLSŐSÉGES HATÁSNAK KITENNI. A szenzitív bőrtípus egyre gyakoribb, egyes becslések szerint a vendégek 40 százaléka ebbe a bőrtípusba sorolható. Számukra fokozottan káros a gőz használata.
  • A hajszálerek áteresztőképessége a kor előrehaladtával romlik, melynek eredményeképpen leggyakrabban az orron és az orcákon fedezhetünk fel lila és piros, tágult ereket. A gőz gyengíti a hajszálerek áteresztőképességét, FELGYORSÍTJA A HAJSZÁLÉR TÁGULATOK KIALAKULÁSÁT.
  • KISZÁRÍTJA A BŐRT, mivel a szaruzsír (ceramid), a sejteket összekötő anyag a hő hatására kioldódik.
  • Végül egy dolog még feltétlenül ellene szól. A legtöbb ember legalább annyira kellemetlennek tartja az arctisztítás gőzöléses szakaszát, mint a tisztítás folyamatát. Gyakran tartanak a forró víz lecsöppenésétől, leforrázástól is.

A forró gőz használatával szemben a professzionális, felpuhító hatóanyagokkal végzett masszázs a vendég komfortérzetét is növeli. A tisztítás kevésbé fájdalmas és alaposabb, hiszen a bőr valóban felpuhult, a pórusok tágultak, amíg a teljes arccal végez a kozmetikus.  Úgy tisztul meg a bőr, hogy a kezelés után a vendégnek nem kell elbujdosnia a világ elől, nem lesz ödémás, piros, sebhelyes, éppen ellenkezőleg, sugárzó, tiszta bőrrel távozhat a szalonból.