Cranio Sacralis Terápia

  CRANIO SACRALIS TERÁPIA  (ejtsd: kranioszakrális)

Craniosacral_Therapy Craniosacral-System

Egyre ismertebb és elismertebb már hazánkban is a cranio sacralis terápia. Külföldön már évek óta alkalmazzák, sőt egyes kórházakban is használják ezt a módszert, mivel rendkívül nagy hatékonyságú. Tudományos alapokon nyugszik és bizonyítást is nyert a működési mechanizmusa.

CSECSEMŐKORI  ÉS GYERMEKKORI PROBLÉMÁKON IS SEGÍT A CRANIO

cranio03

A gyengéd érintések, amelyeket a terapeuta alkalmaz, ezt a gyógymódot az egyik legbiztonságosabb módszerré teszik, amely nyugodtan alkalmazható csecsemőknél, kisgyermekeknél, időseknél, illetve akut fájdalommal járó állapotok esetén is. A terapeuta könnyen átsegítheti az újszülöttet a születés okozta traumán, és segítséget nyújthat a jövőbeni problémák megelőzésében is.
A terápia igen hatásos csecsemőknél és kisgyermekeknél, különböző betegségek és problémák esetén. Mivel a kezelés igen gyengéd, semmilyen kellemetlenséggel nem jár ez a gyerekekre megnyugtatóan hat és kellemes élményt jelent számukra. A csöppségek megnyugszanak már a kezelés kezdetén, ha sírva érkeztek, akkor a hüppögés is nagyon hamar megszűnik. Átélni egy ilyen kezelést, nagyon nyugtató és relaxáló érzés. Úgy érzi az ember, mintha végtelen nyugalom és biztonság venné körül.

CRANIO SACRALIS TERÁPIA SZÜLETÉSE

Dr. Sutherland ostehopata az 1930-40-es években felfedezte, hogy a légzési- és a szívritmuson kívül a testben érzékelhető egy harmadik ritmus is, amelynek életfontosságú szerepe van a test szabályozásában és fenntartásában. Ez pedig nem volt más mint, az agy által termelt agyi- gerincvelő folyadék, amely átmossa az agyat és a gerincvelőt. Ritmikus pulzálása minden csontban és szövetben érzékelhető. Saját magán kísérletezett és tapasztalatai azt mutatták, hogy a koponyacsontok nem megfelelő mozgásának negatív egészségügyi vonatkozásai lehetnek, mind testi, mind pszichés vonatkozásban. Ez a tény bizonyítást nyert. Dr Sutherland az  ostheopátiában alkalmazott gyógyítási módszert továbbfejlesztette, így jött létre a craniosacralis terápia.

Dr. John Upledger vezetésével 1970-es években a Michigan Állami Egyetem kutatócsoportja bebizonyította, hogy a koponyacsontok között nincs szilárd összeköttetés, hanem enyhén mozognak és mozgathatóak.

 

MI IS AZ A CRANIO SACRALIS TERÁPIA?

A craniosacralis megnevezés a latin cranium és os sacrum, azaz a koponya és keresztcsont kifejezésekből ered.

A koponya, az agy, a központi és perifériás idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelői folyadék, a hozzá tartozó kötőszöveti hártyák és a keresztcsont alkotják a craniosacralis rendszert elsősorban.

A craniosacralis kezelés során, a test és a koponya mikromozgásainak korrigálása történik. Az  agy által termelt gerincvelői folyadék ritmikusan pulzál, ez a pulzálás minden csontban és testszövetben érzékelhető. A kezelő erre a pulzálására, valamint a szövetekre ráhangolódva a kötőszövetek ellazításán keresztül segíti a craniosacralis rendszert annak természetes önszabályozódásában, harmonizálódásában.

HOGY ZAJLIK EGY KEZELÉS?

A kezelés ruhában és legtöbb esetben háton fekve történik, kb.: 1órán keresztül.  A kezelés során finom és gyengéd mozdulatokat alkalmazunk. A kezelt számára szinte nem is érezhető nyomást használ a kezelő. A kezelt a folyamat során érezheti az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, ez az érzés a hullámzáshoz hasonló.

A kezelt állapota és változásra való készsége nagyban meghatározza, hogy hány kezelésre van szükség. Általában 2-3 alkalom után már jelentős változás figyelhető meg. De akár 1 kezelés is segíthet bizonyos problémákon.

MILYEN PROBLÉMÁK ESETÉN ALKALMAZHATÓ A CRANIO SACRALIS TERÁPIA?

– Migrén- Izületi problémák

– Hát-derékfájás

– Isiász

– Lumbágó

– Asztma

– Vérnyomás problémák

– Hormonzavar

-Hiperaktivitás

-Depresszió

-Kimerültség

-Krónikus fáradtság

-Alvászavarok

– Dadogás

– Tanulási és koncentrációs nehézségek

– Pszichés eredetű problémák

– Traumák feldolgozása

– Stressz

– Gyermekvállalási nehézségek

-Várandósság megkönnyítése

– Menstruációs problémák

– Hallás problémák

– Légzési panaszok

– Emésztési problémák

– Baleset és műtét utáni       rehabilitáció

-Autizmus

 Gyermekkorban: -Asztma

-Krónikus fülgyulladás

-Viselkedésproblémák

-Dühroham

-Félelmek, fóbiák

-Ágybavizelés

-Autizmus

-Epilepszia
-Tanulási nehézségek:

-Dyslexia

-Dyscalculia

-Összpontosítás zavara
-HiperaktivitásCsecsemőkorban: -Szopási nehézségek

-Alvásproblémák

-Kólika

-Pylorus stenosis (gyomorkapu-szűkület)

-Kancsalság

A CRANIO SACRALIS TERÁPIA NEM ALKALMAZHATÓ

– Akut vérzés vagy aneurizmák a koponyában

– Friss koponyatörés

– Akut gerincsérülés

– Nyúltagyi sérv

– Akut idegrendszeri fertőzések (pl.: agyhártyagyulladás)

Kezelési idő kb. 60 perc

8.000.-Ft/ alkalom